Blåbärs- & kvarkpirog
Ingredienser
Deg
3 dl
mjölk
½ dl
socker
1 tsk
salt
25 g
jäst
1
ägg
100 g
smör
10 dl
vetemjöl
1 l
blåbär
½–1 dl
socker
Fyllning
1 l
kvark
3
ägg
2 dl
socker
2 dl
russin
1 tsk
vaniljsocker
2 dl
grädde
Ägg till pensling
Deg
- Bered degen som en vanlig jäsdeg som får jäsa en stund. Ta åt sidan lite deg till pirogens gallerverk.
- Kavla ut degen till en platta och flytta över den till en långpanna med bakplåtspapper. Strö blåbär som sockrats på plattan.
Fyllning
- Låt kvarken rinna av i ett kaffefilter. Blanda i russin, socker, vaniljsocker och ägg i den avrunna kvarken. Tillsätt grädde tills blandningen är grötaktig.
- Fyll pirogen med kvarkblandningen. Vik upp kanterna.
- Kavla resten av degen till en platta och sporra ut längder som läggs över pirogen som ett gallerverk. Låt jäsa.
- Pensla med ägg och grädda i 200 grader tills pirogen fått vacker färg.