Blinier med svamp
Ingredienser
1⁄4 bit
jäst
2 dl
mjölk
2
äggulor
1 dl
öl
1 tsk
salt
2 1⁄2 dl
bovetemjöl
1⁄2 dl
vetemjöl
2
äggvitor
3 msk
smält smör
Fett till stekning
Tillbehör
Skogssvamp, exempelvis trattkantarell, cirka 6 dl färsk eller 2 dl konserverad, förvälld eller torkad
Olja
Salt, timjan, svartpeppar
200 g
smetana
2
kryddgurkor, finhackade
1⁄2
gul lök, finhackad
Så gör du
- Värm mjölken fingervarm. Rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt äggulor, öl och salt. Vispa ner mjölet.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 1 timme. Låt jäsa i kylskåp om blinierna ska stekas i ett senare skede under dagen.
- Förbered under tiden tillbehören. Finhacka lök och kryddgurkor. Skär svampen i bitar (och putsa den om den är färsk eller blötlägg torkad svamp).
- Smält smör och låt svalna. Rör ner smöret i den jästa smeten.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten strax innan stekning.
- Stek blinierna i fett i blinipanna, plättpanna (små blinier) eller stekpanna (stora blinier).
- Stek samtidigt svampen i lite olja och krydda med salt, timjan och svartpeppar.
- Servera blinierna nystekta med smetana, stekt svamp, kryddgurka och lök.