Blodbröd
Ingredienser
2 st bröd
2 ½ dl
nötblod
2 ½ dl
vatten
25 g
färsk jäst (11 g torrjäst)
½ dl
rybsolja
2 tsk
salt
6 dl
rågmjöl
6 dl
vetemjöl
- Värm ugnen till 225 grader.
- Blanda blodet med kallt vatten, smula i jästen. Rör i olja, salt, rågmjöl och största delen av vetemjölet.
- Knåda tills degen blivit jämn och slät. Tillsätt resten av vetemjölet om degen är för mjuk. Täck degen med en duk och låt jäsa 15 minuter.
- Baka till två stycken runda, 1 cm tjocka kakor. Ta ut ett hål i mitten med till exempel ett dricksglas. Täck bröden och låt dem jäsa i 45–60 minuter.
- Nagga bröden med en gaffel, och grädda i ugnen 20–25 minuter. Ta ut de mindre hålbitarna efter 12–15 minuter.