Blomkålssoppa
Ingredienser
10 portioner
1 stort huvud
blomkål
1–2
potatisar
1
gul lök
1–2
vitlöksklyftor
1–2
stjälkselleri
Rybsolja
2 ½ l
vatten
Buljong, kyckling eller grönsak
Salt, peppar
4 dl
matlagningsgrädde
Kallrökt lax eller stekt bacon som tillbehör
Så gör du
- Tvätta blomkålen och sellerin och skär dem i små bitar. Skala och tvätta potatisen och skär den i små bitar.
- Skala och hacka löken och vitlöken.
- Värm olja i en stor kastrull. Fräs grönsakerna tills de blivit glansiga och mjuknar, utan att ta färg.
- Tillsätt vatten och buljongtärning eller buljongpulver, låt koka upp.
- När det kokar, sänk värmen och låt det koka sakta i cirka 30 minuter.
- Tillsätt grädden. Purea soppan med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med peppar och salt.
- Servera soppan som sådan eller med fisk eller kött. Lägg fisken i bottnen på sopptallriken och ös på av den heta soppan. Knaperstekt bacon passar bra att strö på soppan.