Bönbiffar
Ingredienser
1
grön paprika
1
gul lök
300 g
kidneybönor
300 g
kikärter
2
kokta potatisar
2
vitlöksklyftor
1 tsk
salt
Lite
peppar
Ströbröd
Matfett
Så gör du
- Okokta bönor och kikärter måste blötläggas och kokas innan användning. Lägg dem i kallt vatten och blötlägg dem i kylskåpet över natten. Häll av blötläggningsvattnet och koka dem var för sig i cirka 1 timme. Koka på svag värme i osaltat vatten om de ska användas hela. Saltet får dem att spricka i skalet.
- Skala och koka potatisen. Skär lök och paprika i så små bitar som möjligt. Mosa ärter och bönor med en gaffel, mosa också de kokta potatisarna.
- Lägg allt i en skål, pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar. Forma smeten till biffar och vänd dem i ströbröd.
- Slå lite matfett i en kall stekpanna och sätt plattan på högsta värme. När fettet blivit ljusbrunt och slutat skumma, lägg i 2–3 biffar, stek till fin färg, sänk värmen till strax över hälften och stek klart.