Borgå stifts jubileumsbakelse
Över 60 min
Ingredienser
12–14 portioner
Botten
2
ägg
2 dl
socker
1 dl
olja
3 dl
riven morot (2 stora morötter)
2 dl
mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1 tsk
bakpulver
2 tsk
kanel
1/2 tsk
kardemumma
Fyllning: Vinter - Choklad-apelsin
130 g
mörk eller vit choklad
1 dl
grädde
2
apelsiner
1 1/2 dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
ljus sirap
(1 dl
torkade tranbär)
Fyllning: Vår – Crunch med kanderad morot
1/2 dl
socker
1 dl
havre- eller kokosflingor
1/2 dl
mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölblandning)
1/2 tsk
kardemumma
50 g
smör
2
morötter
1 1/2 dl
socker
2 dl
vatten
1 msk
ljus sirap
Fyllning: Sommar – Färska bär
100 g
hallonsylt
400 g
jordgubbar, hallon, blåbär
75 g
vit choklad
mynta
Fyllning: Höst – Äppel-tjinuski
2 dl
grädde
2 dl
mörk sirap
1 tsk
vaniljsocker
3–4
syrliga äpplen
Botten
- Smöra och mjöla en kakform (24–26 cm). Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt olja och riven morot.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke, och rör försiktigt ner äggblandningen.
- Grädda tårtan i nedre falsen av ugnen, cirka 35 minuter. Låt svalna och tillsätt lämplig fyllning.
Fyllning: Vinter – Choklad-apelsin
- Skala apelsinerna. Se till att det vita från apelsinen med inte kommer med, det ger besk smak.
- Koka skalen i 5 minuter, sila av och upprepa tre gånger.
- Koka sedan socker, vatten och sirap i en kastrull till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme i 15 minuter tills lagen satt sig på skalen. Låt svalna.
- Lyft upp skalen, vänd i socker och låt torka minst 2–3 timmar.
- Bryt chokladen i mindre bitar i en skål. Koka upp grädde och häll över chockladen. Rör om till en jämn smet.
- Låt chockladen svalna tills den tjocknat. Häll över kakan, och toppa med kanderad apelsin (eller torkade tranbär).
Fyllning: Vår – Crunch med kanderad morot
- Blanda smulblandningens torra ingredienser, och nyp ihop med kallt smör.
- Strö blandningen över tårtan innan gräddning, och grädda sedan enligt instruktionerna.
- Skala morötterna. Skiva i tunna skivor med skalare, och skär sedan i strimlor.
- Koka upp socker och vatten, och småkoka strimlorna i 10 minuter tills de mjuknat med ännu håller sin form. Ta av värmen och låt stå 5 minuter.
- Lyft upp skalen och låt rinna av på bakplåtspapper. Låt torka i rumstemperatur 12–24 timmar.
Fyllning: Sommar – Färska bär
- Bred ett tunt lager hallonsylt över kakan.
- Toppa med färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär.
- Spritsa med ränder av smält vitchoklad, och dekorera med mynta.
Fyllning: Höst – Äppel-tjinuski
- Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Sjud blandingen tills den tjocknat något. Häll några droppar tjinuski i ett glas kallt vatten för att se hurudan konsistens den har när den svalnat.
- Skala äpplen och skär i små tärningar medan tjinuskin svalnar. Blanda äppel och tjinuski, och bred över kakbottnet. Dekorera med färska äppelskivor.