Borsjtj
Ingredienser
6 portioner
500 g
rödbeta
200 g
morot
2
små gula lökar
3
vitlöksklyftor
500 g
vitkål
3 msk
rybsolja
3 msk
tomatpuré
2 msk
rödvinsvinäger
Cirka 1,3 l
vatten
1–2
buljongtärningar (vegetariska)
5
svartpepparkorn
2
lagerblad
3
inlagda rödbetor + spad
Smetana till servering
Så gör du
- Skala rotsakerna och löken. Strimla kålen. Skiva löken och vitlöken. Strimla rotsakerna.
- Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs kål, lök och rotsaker en stund, tillsätt vätska så att det nätt och jämnt täcker.
- Låt badda i 10 minuter och tillsätt kryddor, vinäger, buljong och tomatpuré. Justera vätskemängden. Låt koka sakta under lock i 45 minuter.
- Tillsätt strimlad inlagd rödbeta och eventuellt spad. Kontrollera smaken och servera med en klick smetana.