Bostonkaka med saffran
Ingredienser
25 g
jäst
75 g
smör
2 ½ dl
mjölk
1
ägg
¾ dl
socker
½ kuvert
saffran (0,25 g)
½ tsk
salt
Cirka 7 dl
vetemjöl
Vaniljfyllning
50 g
rumsvarmt smör
¼ dl
socker
¼ tsk
vaniljpulver
Garnering
1
ägg
Pärlsocker
Så gör du
- Smält smöret och häll på mjölken. Värm till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i degspadet.
- Stöt saffran med en del av sockret i exempelvis en mortel.
- Rör ner ägg, salt samt socker och saffran i degspadet.
- Tillsätt mjölet litet i taget och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.
- Blanda samtliga ingredienser till fyllningen.
- Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
- Smörj en rund kakform. Skär rullen i åtta jämnstora bitar. Placera en bit i mitten och resterande bitar runtom. De behöver inte radas så tätt eftersom de jäser ihop. Låt jäsa cirka en halv timme under bakduk.
- Grädda bostonkakan i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter i 200 grader.