Bouillabaisse
Ingredienser
700 g
skinn- och benfri fisk, lax och gös
10
färska musslor, tvättade och kokta
12
räkor med skal
200 g
skalade räkor
4
morötter
300 g
selleri
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
rybsolja
1 l
fiskbuljong
2 msk
hummerfond
3
lagerblad
1
röd paprika i tärningar
400 g
tomatkross
2 dl
vitt vin
1 tsk
timjan, torkad
1
knivsudd saffran
Finklippt dill
Salt
Till servering: Apelsin-vitlöksmajonnäs
2 dl
majonnäs
1
vitlöksklyfta
½
apelsin, skalet och saften
Svartpeppar
Så gör du
- Ansa vegetabilierna och skär i mindre bitar. Fräs upp i stor kastrull i en skvätt god olja.
- Skär fisken i mindre bitar.
- Koka upp buljongen och häll den över grönsakerna. Tillsätt tomatkross och krydda. Låt puttra under lock i 20 minuter. Gör under tiden majonnässåsen.
- Tillsätt fisk och skaldjur samt vin. Sjud i några minuter tills allt är genomkokt. Smaka av. Klipp över färsk dill och servera med majonnässås.