Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)
Max 45 min
Ingredienser
4 portioner
Gryta
1 kg
vit fisk (t.ex. gädda)
1/2 dl
jordnötter
1/2 dl
cashewnötter
3 cm
ingefära
2 msk
palmolja (eller 1 msk rybsolja + 1 msk smör)
4 dl
kokosmjölk
2
tomater
2
lökar
2
gröna paprikan
1 bunt
koriander
salt
olivolja
Kassavapuré
1/2 dl
kassavamjöl (maniok) eller polenta
Så gör du
- Rensa fisken. Skär fisken i kotlettbitar, så att ryggbenet sitter kvar med kött på bägge sidor. Smaksätt fisken med salt och peppar.
- Ta fram en stor stekpanna och stek jordnötter, cashewnötter och ingefära i hälften av oljan på medellåg värme. Stek tills nötterna blivit gyllenbruna, men akta så att de inte bränns. Mixa sedan till en slät sås i en mixer eller med stavmixer. Lägg i kokosmjölken och salt enligt smak.
- Häll tillbaka såsen i stekpannan tillsammans med resten av oljan. Skär tomat, paprika och lök i tunna ringar. Lägg fiskbitarna i såsen, och placera grönsaksringarna ovanpå tillsammans med hackad koriander. Ringla över olivolja och täck med lock. Låt grytan koka tills fisken är genomkokt och mör, cirka 10–15 minuter.
Kassavapuré
- Ta 3 dl av fiskspadet och lägg i en kastrull. Rör i kassavamjöl eller polenta och koka tills blandningen får en tjock och puréaktig konsistens. Servera purén tillsammans med fisken