Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)
Ingredienser
4 portioner
Gryta
1 kg
vit fisk (t.ex. gädda)
1/2 dl
jordnötter
1/2 dl
cashewnötter
3 cm
ingefära
2 msk
palmolja (eller 1 msk rybsolja + 1 msk smör)
4 dl
kokosmjölk
2
tomater
2
lökar
2
gröna paprikan
1 bunt
koriander
salt
olivolja
Kassavapuré
1/2 dl
kassavamjöl (maniok) eller polenta
Så gör du
- Rensa fisken. Skär fisken i kotlettbitar, så att ryggbenet sitter kvar med kött på bägge sidor. Smaksätt fisken med salt och peppar.
- I en stor stekpanna, stek jordnötter, cashewnötter och ingefära i hälften av oljan på medellåg värme. Stek tills nötterna blivit gyllenbruna, men akta de inte bränns. Mixa sedan till en slät sås en mixer eller med stavmixer. Lägg i kokosmjölken och salt enligt smak.
- Lägg såsen tillbaka i stekpannan tillsammans med resten av oljan. Skär tomat, paprika och lök i tunna ringar. Lägg fiskbitarna i såsen, och placera grönsaksringarna ovanpå tillsammans med hackad koriander. Ringla över olivolja och täck med lock. Låt grytan koka tills fisken är genomkokt och mör, ca 10-15 minuter.
Kassavapuré
- Ta 3 dl av fiskspadet och lägg i en kastrull. Rör i kassavamjöl eller polenta och koka tills blandningen får en tjock och puréartig konsistens. Servera purén tillsammans med fisken
![Brasiliansk fiskgryta (Moqueca)](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/D2A8083.jpg 1200w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/D2A8083.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/D2A8083.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/D2A8083.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/D2A8083.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/D2A8083.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/D2A8083.jpg 1152w)