Bröd med zucchini och örter
Ingredienser
En ugnsplåt
50 g
jäst
5 dl
vatten eller mjölk
2 msk
rybsolja
1 tsk
salt
1 msk
honung/sirap
4 dl
riven zucchini
3 dl
havreflingor
ca 1 l
vetemjöl
Till garnering
färska örter
(hyvlad zucchini)
(flingsalt)
rybsolja
Så gör du
- Skala och riv zucchinin på ett rivjärn.
- Värm degvätskan fingervarm. Smula jästen i en bunke och rör ut jästen i vätskan.
- Tillsätt olja, salt, honung och flingor.
- Rör ner vetemjölet lite i taget.
- Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och platta ut degen. Tryck fast örter i brödet. Låt jäsa ca 45 minuter under bakduk.
- Pensla brödet med olja och dekorera eventuellt med hyvlad zucchini och strö lite flingsalt ovanpå.
- Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 20 minuter.
Låt barnen turas om att sätta en ingrediens i taget och öva på att riva med rivjärn. Degen hälls ut på en plåt. Strö mjöl ovanpå degen och låt barnen platta ut och trycka ner örter degen.