Brödfigur
Ingredienser
1 påse
torrjäst
4 dl
rågmjöl
1–2 tsk
salt
5 dl
vatten/mjölk
½ dl
rybsolja
1 msk
honung
Cirka 7–8 dl
vetemjöl
Så gör du
- Blanda torrjäst, rågmjöl och salt i en beredningsskål. Värm vätskan till 37 grader och rör ner i skålen tillsammans med olja och honung. Tillsätt vetemjöl litet i sänder tills degen blir smidig. Knåda degen och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till önskad figur. Grädda brödet i 210 grader i 15–25 minuter beroende på figurens storlek.
Så gör du en orm
- Dela degen i cirka 13 bitar varav några bitar får vara mindre och några större. Forma bitarna till runda semlor.
- Placera ut semlorna på plåten så att de bildar en orm. Placera den största semlan som huvud och den minsta som svans. Spetsa till svansen.
- Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
- Tryck in två russin som ögon på ormen och grädda i 210 grader i mitten av ugnen i cirka 15–20 minuter.
- Hyvla med hjälp av en potatisskalare en morotsstrimla och skär till tungspetsen med en kniv. Skär till en öppning i ormens huvud och stick in tungan.