Buljongpulver
Ingredienser
1 l
rotsaker, till exempel rotselleri och morot
4
gula lökar eller 1 purjolök
6
vitlöksklyftor
1 ½ dl
strimlad libbsticka eller rotselleriblast
4 dl
örter, till exempel persilja och basilika
½ dl
fint havssalt
1 ½ msk
socker, kan uteslutas
Gör så här
- Skala och riv rotsakerna fint.
- Skala och hacka lök och vitlök
- Strimla örter och blast.
- Mixa alla ingredienser till en grön finfördelad massa.
- Bred ut massan i ett tunt lager på bakplåtspapper och torka i en tork eller i ugn i 45–50 grader med luckan på glänt.
- Finfördela med mixer då massan är helt torr. Förvara i glasburk mörkt och torrt.
Köpta buljongtärningar består av grönsaker, men också till stor del av salt, fett, stärkelse, socker, med mera. Med en hemlagad buljong kan du själv styra buljongens innehåll med smaker från den egna trädgården.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.