Buljongbitar
Ingredienser
55 stycken
250 g
morot
150 g
rotselleri/persiljerot
2
gul lök
½–1
vitlök
100 g
paprika
1 msk
rybsolja
400 g
tomat
(½ dl vatten)
2 msk
salt
Gör så här
- Skala och skär rotsaker, lök och vitlök i bitar. Skär paprika i bitar.
- Skålla tomaterna genom att skära ett kryss i skalet och doppa dem i kokande vatten i cirka 10 sekunder, dra sedan av skalet. Skär tomaterna i bitar.
- Hetta upp olja i en kastrull. Stek rotsaker, lök och paprika så att de rostas och får lite färg. Rör om med jämna mellanrum.
- Tillsätt tomat och salt och koka på svag värme under lock tills rotsakerna är mjuka. Tillsätt vatten vid behov.
- Mixa till en slät massa. Frys in buljongen i isbitsformar och förvara dem sedan i en påse i frysen.
Köpta buljongtärningar består av grönsaker, men också till stor del av salt, fett, stärkelse, socker, med mera. Med en hemlagad buljong kan du själv styra buljongens innehåll med smaker från den egna trädgården.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.