Bullar
Ingredienser
20 bullar
5 dl
mjölk
50 g
jäst
1
ägg
2 dl
socker
1 tsk
salt
2 tsk
kardemumma
100 g
smält smör
12 dl
vetemjöl
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Så gör du
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll i en bakbunke. Smula jästen och blanda in i mjölken med en trägaffel.
- Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och rör om ordentligt.
- Mät upp mjölet och tillsätt lite i gången i mjölkblandingen och rör om. När degen börjar kännas tjock så kan du använda handen att knåda degen med. Blanda i så mycket mjöl att degen känns smidig och inte fastnar i kanterna av bunken.
- Smält smöret och låt det svalna en stund. Tillsätt smöret i degen och knåda ordentligt.
- Låt degen jäsa under en kökshandduk i cirka 45 minuter.
- Tag upp degen på ett mjölat bord och knåda den en liten stund.
- Forma bulldegen till en korv och dela den i cirka 24 lika stora bitar. Forma dem till runda bullar.
- Lägg bullarna på bakplåtar klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa igen under kökshanduk i cirka 30 minuter. Värm under tiden ungen till 225 grader.
- Knäck ett ägg i en liten skål och rör om med en gaffel. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt bullarna svalna under kökshandduk och servera med kall mjölk.