Burgundisk gryta med griskött
Över 60 min
Ingredienser
6 portioner
800 g
griskött, till exempel bog eller kassler
1 msk
rybsolja
170 g
bacon
3
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
2
stora lökar (eller 4 små)
2
morötter
200 g
champinjoner
3 dl
rödvin (eller 2 msk rödvinsvinäger + 3 dl vatten)
5 dl
vatten
1
buljongtärning
2
lagerblad
1
rosmarinkvist
1 tsk
timjan
salt, peppar
Så gör du
- Värm ugnen till 150 grader. Skala löken och strimla grovt. Skala morötterna och skär i stora slantar. Skär små champinjoner i halvor och större i fyra delar. Skala och skiva vitlök.
- Skär bacon i bitar, lägg i en kall stekpanna. Höj till medelvärme, stek tills baconet blivit knaprigt. Låt baconbitarna rinna av på hushållspapper och flytta över i en gryta.
- Skär köttet i stora tärningar. Värm en stekpanna med olja. Stek köttet på hög värme i flera omgångar så att köttet blir brynt och får fin färg. Flytta över köttet i grytan.
- Tillsätt vitlök och tomatpuré i grytan, stek en minut.
- Tillsätt lök, morot och champinjoner i grytan och stek ytterligare några minuter.
- Häll i rödvin och buljong, så att allting täcks. Lägg till sist i lagerblad, örter, salt och peppar.
- Sätt på lock och ställ i ugnen på nedersta falsen. Låt grytan badda i cirka tre timmar eller tills köttet är riktigt mört.
- Servera med exempelvis kokt potatis eller mathavre.