Burundisk lammgryta
Ingredienser
500 g
lammkött i tärningar
1–2 msk
smör
¼ tsk
vitpeppar
½ tsk
svartpeppar
100 g
färska champinjoner
3–5
vitlöksklyftor
4–5 dl
rödvin eller köttbuljong
1 msk
tomatpuré
1
lagerblad
1 dl
syltlök
1 msk
färsk eller 1 tsk torkad timjan
½ msk
färsk eller 1 tsk torkad rosmarin
Salt
1 msk
maizena + ½ dl vatten (kan uteslutas)
Så gör du
- Bryn lammköttstärningarna i 2–3 satser i gryta, smaksätt med peppar och ta bort köttet från grytan.
- Bryn därefter champinjonerna och ta upp dem.
- Lägg köttet tillbaka i grytan. Tillsätt finhackad vitlök, vätska, tomatpuré och lagerblad. Låt grytan sjuda under lock på svag värme cirka 1 timme.
- Tillsätt syltlöken och champinjonerna. Låt grytan sjuda cirka ½ timme till. Smaksätt med örter och salta vid behov. Du kan också reda av med maizena blandat i vatten. Låt i så fall rätten sjuda ytterligare 3–4 minuter. Servera ris till.