Celybakelsen med lingon & tjinuski
Ingredienser
8–10 bakelser
125 g
smör
1 dl
havregryn
3 dl
speltsikt
2 msk
socker
2 msk
iskallt vatten
Tjinuskifyllning
2 dl
grädde
2 dl
ljus sirap
2 dl
socker
100 g
smör
Så gör du
- Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.
- Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10–15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.
- Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon före servering.