Choklad-gräddpaj
Över 60 min
Ingredienser
16 portioner
Botten
3 1/2 dl
vetemjöl
2 msk
kakaopulver
2 msk
socker
1/2 tsk
salt
150 g
smör
1–2 msk
kallt vatten
Fyllning
130 g
mjukt smör
3 dl
socker
3
ägg
3 msk
kakaopulver
100 g
mörk choklad
2 1/2 dl
grädde
Topping
3 dl
grädde
choklad till dekorering
Botten
- Rör ihop mjöl, kakaopulver, socker och salt. Nyp i smöret så att en smulig massa formas, och tillsätt sist kallt vatten för att binda ihop degen. Täck degen och ställ i kylen minst 30 minuter.
- Tryck ut degen i en pajform (24 cm diameter) och nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen på 225 grader cirka 20 minuter.
Fyllning
- Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget, och rör i kakaopulvret. Smält chokladen över ett vattenbad och vänd i smörblandningen tillsammans med gräddet.
- Sänk ugnstemperaturen till 160 grader. Häll fyllningen i pajformen och grädda cirka 45 minuter tills fyllningen är fast, men fortfarande kladdig i mitten. Kyl pajen kylskåpskall.
Topping
- Täck den kalla pajen med grädde och dekorera med choklad