Chokladkaka med vintersquash
Ingredienser
12–14 bitar
3 dl
vintersquashpuré – instruktioner nedan
175 g
smält smör
1 nypa
salt
3
ägg
2 dl
finsocker
2 dl
muscovado
½
lime, saften
1 ½ dl
kakao
2 ½ dl
vetemjöl
1 ½ tsk
bakpulver
1 msk
vaniljsocker
Vintersquashpuré
- Vintersquashen har hårt skal. Klyv squashen och skala eller gröp ur, exempelvis med glass-skopa.
- Fruktköttet är hårt och måste kokas eller ugnsbakas. Koka mjukt i vatten i cirka 15 minuter. Slå av vattnet och purea med stavmixer.
- Moset kan frysas ner för vinterns mustiga soppor, bröd eller söta bakverk.
Kaka
- Blanda alla torra ingredienser.
- Mät upp vintersquashmoset i en bakskål.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret i det varma smöret – muscovadosockret är annars svårtlöst.
- Vispa upp äggen lätt.
- Blanda samman alla ingredienser.
- Häll smeten i en kakform, gärna med löstagbara kanter. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna.
- Smält mörk chilichoklad över och njut.