Citronpaj
Ingredienser
Pajbotten
125 gram
smör
1 dl
socker
1
ägg
3,5 dl
speltsikt eller 4 dl vetemjöl
Fyllning
Rivet skal av två stora citroner
1 dl
Saften av citronerna
3
äggulor
125 gram
smör
1,5 dl
socker
Marängtäcke
3
äggvitor
2 dl
socker
Pajbotten
- Börja med pajbotten. Blanda samman mjukt smör med mjöl, socker och ägg.
- Tryck ut i pajform (26 cm i diameter). Förgrädda i 250 grader 8 minuter. Gör sedan fyllningen.
Fyllning
- Tvätta citronerna grundligt, välj ekologiska. Riv skalet på citronerna och pressa därefter saften ur dem.
- Knäck äggen och skilj vitorna från gulorna. Vispa samman gulorna, saften och citronskalet.
- Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker och citronblandningen.
- Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Rör om hela tiden från botten.
- Om den inte tjocknar kan du tillsätta en tesked maizena utrörd i en matsked vatten. Smeten tjocknar ytterligare då den kallnar.
- Häll den kalla krämen i pajskalet. Tillred nu marängtäcket.
Marängtäcke
- Vispa till hårt skum och tillsätt sockret lite i taget under ständig omrörning. Marängsmeten ska bli tjock och blank.
- Bred över pajen och grädda cirka 4 minuter i 250 graders ugnsvärme. Reglera övervärme. Ta ut och servera avsvalnad.