Citronstekt lamm med rostade morötter
Ingredienser
Cirka 1,2 kg
lammstek, benfri
1 msk
smör
4 krm
salt
2 dl
kalvbuljong av fond
1 ½ kg
kokt potatis
Marinad
1
citron, rivet skal och pressad saft
4
vitlöksklyftor
2 msk
olivolja
1 msk
svartpeppar
1 kruka
färsk oregano eller 1 msk torkad
Rostade morötter
1 kg
morötter
2
vitlöksklyftor, hackade
2 msk
honung
2 msk
olivolja
2 krm
salt
1 krm
svartpeppar
Så gör du
- Blanda marinaden. Lägg köttet i en rostfri skål och häll över marinaden. Låt marinera minst ett par timmar i kylen – gärna över natten.
- Lyft upp köttet och skrapa bort marinaden. Bryn köttet runt om i fettet i en stekpanna, salta och lägg över i en ugnsform. Vispa ur stekpannan med lite varmt vatten och häll i formen. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i nedre delen av ugnen i 150 grader till 65 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter innan det skärs upp.
- Vispa ur ugnsformen med kalvbuljongen, sila och servera som skysås.
- Höj ugnstemperaturen till 250 grader. Lägg morötter och vitlök i en ugnsform. Blanda resten av ingredienserna, ringla över och blanda runt.
- Rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Koka potatisen under tiden. Servera köttet med skysåsen, morötterna och potatisen.