Créme brulé
Över 60 min
Ingredienser
4–6 portioner
1
vaniljstång
3 dl
vispgrädde
1 dl
mjölk
4
äggulor
3/4 dl
socker
Till servering
ca 3 msk
råsocker
havtorn
- Smörj små ugnsfasta formar eller koppar.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur frön. Blanda med grädde och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm tills gräddblandningen blir ljummen.
- Vispa äggulor och socker i en skål tills det blir lite fluffigt. Ta bort vaniljstången ur grädden. Vispa ner den varma vaniljgrädden och fördela smeten i formar.
- Grädda creme bruléerna i 100 graders ugn i cirka 1 timme eller tills de känns tillräckligt fasta i konsistensen. Konsistensen kan kollas genom att lätt skaka på plåt eller galler och om den inte är tillräckligt fast syns det på ytan. Låt svalna och förvara i kyl.
- Strö ett tunt lager råsocker på bruléerna och bränn av dem med gasbrännare.
- Dekorera brulén med havtorn.
Det går även att bränna sockret med hjälp av ugn, 250 grader och grillfunktion. Ställ in de sockrade bruléerna högt upp i ugnen. Sockret smälter och bubblar till lite och stelnar sedan när det tas ut ur ugnen. Det går snabbt så stå redo vid ugnen och vakta medan sockret smälter.