Dillkött med potatis
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
800 g
kalvhögrev
3
morötter
1/2
purjolök
1 kruka
dill
2
lagerblad
Sås
4 dl
buljong
2 msk
vetemjöl
2 msk
smör
1/2 tsk
socker
2–3 msk
grädde
2 msk
citronsaft
Salt
Så gör du:
- Skär köttet i 2x2 cm stora tärningar. Lägg köttet i en kastrull och häll över vatten så att det täcker köttet.
- Koka i 2 minuter och skumma av skummet från ytan.
- Skär morötter och purjolök i cirka 3 cm tjocka skivor och lägg med i kastrullen.
- Skär skaften av dillen och spara bladen till senare. Lägg i lagerblad, dillskaften och vitpepparkorn.
- Låt koka på låg värme i cirka 2 timmar. Låt inte koka torrt, utan tillsätt vatten så att det hela tiden täcker köttet. Koka tills köttet är mört och faller sönder. Sila buljongen från köttet.
- Använd 4 dl av buljongen till såsen. Du kan tillsätta lite vatten för att få den rätta mängden.
- Fräs smör och vetemjöl i en stekpanna, späd med buljongen och grädde. Låt koka in i cirka 5 minuter. Smaksätt med hackad dill, strösocker, salt, peppar och till sist citronsaft. Sjud i ett par minuter.
- Lägg köttet och grönsakerna i såsen och låt allt bli genomvarmt. Servera med kokt potatis.