Drottningsylt
Ingredienser
Cirka 1 liter sylt
500 g
hallon/1 liter
500 g
blåbär/1 liter
400–500 g
socker/5–6 dl
1 krm
natriumbensoat
1 krm
kaliumsorbat
Så gör du
- Undvik i det längsta att skölja bären, om så behövs, doppa dem snabb i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av på hushållspapper.
- Rensa bären väl, ta bort skaft och dåliga bär.
- Varva bär och socker i en stor kastrull, så att de börjar safta sig, gärna över natten.
- Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt det sakta koka i 10–20 minuter. Skaka grytan, försöka att undvika att röra om eftersom bären då krossas. Ta grytan från värmen och låt den vila några minuter.
- Samla ihop skummet och ta bort det med en hålslev. Rör sedan ut konserveringsmedlet i lite av sylten och rör ner det i sylten.
- Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Sylten skall fyllas ända upp till kanten. Tillslut med varma skruvlock. Lägg etikett på och förvara sylten svalt.
![Drottningsylt](/uploads/Recept/_1200x1799_crop_center-center_82_line/98_D2A4453.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x1487_crop_center-center_82_line/98_D2A4453.jpg 992w, /uploads/Recept/_1984x2975_crop_center-center_61_line/98_D2A4453.jpg 1984w, /uploads/Recept/_768x1151_crop_center-center_60_line/98_D2A4453.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2303_crop_center-center_45_line/98_D2A4453.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x863_crop_center-center_60_line/98_D2A4453.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1727_crop_center-center_45_line/98_D2A4453.jpg 1152w)