Dubbelmarinerad ytterfilé av lamm
Ingredienser
4 portioner
4
ytterfiléer av lamm
Marinad 1
½ dl
soja
½ dl
rybsolja
½ tsk
salt
½ tsk
socker
1 msk
finhackad färsk rosmarin
Marinad 2
½ dl
rödvinsvinäger
½ dl
vatten
1 dl
olivolja
2
krossade vitlöksklyftor
Salt, svartpeppar
På ytan
3 msk
finhackad mynta
4 msk
finklippt persilja
2–3 msk
olivolja
Färska eller upptinade havtorn
Speltsallad med äpple, grönkål & rödbeta
3 dl
speltpärlor
God buljong (t ex kalvfond)
Färska örter
100 g
grönkål
2 stora
kokta rödbetor
2
syrliga äpplen
Dubbelmarinerad ytterfilé
- Blanda ihop den första marinaden och marinera köttstyckena i 2–3 timmar.
- Torka av marinaden och bryn köttet i en stekpanna och lägg det sedan i en ugnsfast form. Stek i 10–12 minuter i 175 graders ugn. Vira in köttstyckena i folie och låt dem stå en stund.
- Blanda ihop den andra marinaden och lägg köttet i den. Marinera i 1–2 timmar.
- Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett serveringsfat. Stänk på av örtoljan som du blandat ihop av örterna och oljan. Garnera med havtorn.
Speltsallad med äpple, grönkål & rödbeta
- Koka spelten mjuk i buljong med några kvistar färsk timjan och rosmarin.
- Koka rödbetorna mjuka, skala och skär dem i klyftor. Skala och tärna äpplena. Strimla grönkålen i tunna strimlor och fräs i smör en aning, salta och peppra.
- Blanda spelten med grönkål, rödbetor och äpplen. Strö över färsk timjan. Lägg upp på tallrikar och servera med dubbelmarinerad lammfilé med havtorn.