Emmercroissanter
Över 60 min
Ingredienser
12 st
Deg
ca 9 dl
emmersikt
3/4 dl
socker
1 1/2 tsk
salt
1 tsk
torrjäst
2 dl
vatten
1 dl
mjölk
50 g
rumsvarmt smör
Smörblocket
350 g
smör
ägg till pensling
Deg
- Rör ihop alla ingredienser till degen förutom smöret. Knåda degen i 5–10 minuter tills den är fast men elastisk. Massera sedan in det mjuka smöret. Låt degen vila i kylen minst en timme, gärna över natten.
Smörblocket
- Forma smörblocket: Skär det kalla smöret i 1 cm tjocka skivor och rada dem i form av en fyrkant på en bit bakplåtspapper. Vik ihop bakplåtspappret med smöret till ett löst fyrkantigt paket. Banka och kavla ihop smöret till en jämn och enhetlig rektangel, cirka ½ cm tjock, och ställ i kylskåpet.
Baka ut croissanterna
- Platta ut degen till en rektangel som är ungefär lika stor som smörblocket. Täck degen ordentligt och ställ i frysen i 20 minuter.
- Smörblocket och degen borde nu vara ungefär lika fasta. Kavla ut degen tills den är ungefär två gånger så lång som smörblocket, och någon centimeter bredare. Ta smöret ur bakplåtspappret och placera smörblocket i mitten av degen. Vik degen över smörblocket, och se till att knipa ihop alla sidor så att smöret är helt inpaketerat.
- Banka och kavla degen lätt tills den är en cirka ½ cm tjock avlång rektangel. Vik in kortsidorna så att de möter varann i mitten av degen, vik sedan hela degen på mitten. Täck degen och ställ i kylen i minst en timme.
- Kavla ut degen igen till en cirka ½ cm tjock rektangel. Vik denna gång ena kortsidan en tredjedel över degen, och andra kortsidan över denna. Täck och ställ igen i kylen i minst en timme.
- Kavla nu ut degen till en stor platta, cirka 30 x 60 cm stor och ½ cm tjock. Trimma kanterna raka och räta. Dela plattan i 12 stycken trianglar. De överblivna kanterna kan du exempelvis rulla i socker och grädda som kanapéer.
- Töj ut triangeln en aning på längden och en aning på bredden vid triangelns bas. Rulla ihop till croissanter. Lägg dem på bakplåtspapper så att triangeltoppen blir underst. Placera ut sex croissanter per plåt, täck dem väl och låt jäsa i 1 ½–2 timmar. Pensla försiktigt med ägg och grädda i 180 grader i cirka 30 minuter.