Emmergröt med smak av morotskaka
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
1 1/2 dl
emmergryn
4 dl
vatten
6 dl
havredryck
1–2
morötter, rivna
1 tsk
kanel
1 tsk
malen kardemumma
1/2 tsk
salt
Till servering
Hasselnötssmör
Honung
Gör så här
- Blanda emmergryn och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka på svag värme tills nästan allt vatten avdunstat. Späd med havredrycken och rör om väl. Tillsätt de rivna morötterna, kanel och kardemumma.
- Koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på svag värme i cirka 30 minuter. Kolla koktiden för respektive gryn på förpackningen. Rör om med jämna mellanrum.
- Smaka av gröten med salt när grynen är mjuka. Tillsätt mer havredryck vid behov.
- Toppa med honung och hasselnötssmör eller annat nötsmör.