Enbärsströmming
Ingredienser
Inlagd strömming:
500 g
strömmingsfilé
1 liter
vatten
2 ½ msk
salt
1 ½ dl
ättika
Kryddblandning:
1
rödlök
2½ dl
socker
1 msk
salt
1½ msk
krossad kryddpeppar
1½ msk
krossade enbär
2 st
krossade vitlöksklyftor
finhackad dill
Inlagd strömming:
- Välj om du vill ha strömmingfiléerna med eller utan skinn för din inläggning. Om du väljer skinnfria filéer, börja med att dra av skinnet.
- Blanda vatten och salt, rör tills saltet löses upp, och tillsätt sedan ättikan. Lägg i strömmingen och placera ett fat, upp och ned, över filéerna för att se till att alla ingredienser är ordentligt nedsänkta. Låt stå i kylen över natten eller i 12 timmar.
- Använd ett durkslag för att avlägsna strömmingen från ättikslagen och låt den rinna av.
- Efter att fisken har legat i salt-ättikslagen, är det dags att ge strömmingen olika smaksättningar.
Enbärsströmming:
- Skala löken och skär i ringar.
- Blanda ihop socker, salt, enbär, kryddpeppar och vitlöken till kryddblandningen.
- Varva strömmingen med kryddblandningen, lökringar och finhackad dill. Översta lagret skall vara socker-kryddblandning. Täck med plastfilm.
- Låt stå och dra i kylen 1½ dygn före servering.
- Rulla eller vik strömmingsfiléerna före uppläggning på tallrik.