Energistänger
Ingredienser
Cirka 20 st
3 dl
havreflingor
1 dl
speltmjöl
1 tsk
bakpulver
¼ tsk
salt
4 msk
hampafrön eller andra inhemska frön
1 dl
frystorkade bär, exempelvis hallon
2
äggvitor (cirka 1 dl)
3 msk
rybsolja
3 msk
honung
Så gör du
- Blanda torra ingredienser i en skål. Smula sönder bären en aning så att det blir små bitar.
- Skilj äggulor från vitor och blanda ner äggvitorna i skålen.
- Rör ner rybsolja och honung och blanda till en jämn massa. Dela massan i två delar och tryck ut båda delarna till två rektanglar (cirkaa 10 x 20 cm) på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda cirka 15 minuter på ugnens mellersta fals i 180 grader. Stäng av ugnen och ta ut plåten. Skär direkt ut cirkaa 20 energistänger med en vass kniv, akta så att du inte bränner dig.
- Sätt tillbaka plåten i ugnen med ugnsluckan lite på glänt och låt kakorna torka i den varma ugnen ett par timmar eller längre.
- Förvara stängerna i en glas- eller plåtburk med lock och ta med dig då du till exempel ska på träning eller ut i skogen och behöver energi snabbt.