Fänkålssoppa
Ingredienser
4 portioner
2
fänkål (ca 300 g)
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
4
potatis (ca 400 g)
2 msk
rybsolja
8 dl
vatten
1
buljongtärning
1 dl
grädde
1/2 tsk
salt
svartpeppar, nymald
Till servering
ca 100 g av
fänkålen
rybsolja
salt eller flingsalt
- Skölj och strimla fänkålen. Sätt ca 100 g av fänkålen åt sidan.
- Skala lök, vitlök och potatis. Hacka lök och vitlök grovt. Skär potatis i jämnstora bitar.
- Fräs fänkål, lök och vitlök i olja.
- Tillsätt vatten, buljongtärning och potatis. Låt koka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Smaka av soppan med salt och peppar.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek fänkålen så att den får färg och blir krispig, smaksätt med lite flingsalt.
- Servera soppan med stekt fänkål och eventuellt lite rybsolja.
En ljuvlig slät soppa med fänkål och potatis som får extra krisp och smak av den stekta fänkålen som serveras ovanpå soppan.