Fastlagsbullar med morot och apelsin
Över 60 min
Ingredienser
12 bullar
1 stor
morot
2 1/2 dl
mjölk
25 g
jäst (eller 11 g torrjäst)
3/4 dl
socker
1
ägg
1 tsk
salt
1/2 tsk
kardemumma
75 g
rumsvarmt smör
ca 9 dl (600 g)
vetemjöl
ägg för pensling
Fyllning
1
ekologisk apelsin
2 dl
grädde
apelsinmarmelad
mandelmassa
- Riv moroten fint (cirka 1 1/2 dl). Värm mjölken fingervarmt, och rör i jäst, socker, ägg, salt och kardemumma.
- Blanda sedan i smör och största delen av vetemjölet. Knåda 5–10 minuter tills degen blivit jämn och elastiskt, tillsätt resten av vetemjölet vid behov. Låt jäsa under en kökshandduk 20 minuter.
- Riv under tiden apelsinskalet, och blanda med grädden. Låt dra i kylen.
- Forma degen till 12 stycken bullar. Lägg på bakplåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med ägg, och grädda 10–12 minuter i 200 grader. Låt svalna.
- Skär av hatten på bullen, och servera med vispade grädden och apelsinmarmelad eller mandelmassa.