Fattoush-sallad
Ingredienser
4 portioner
2-3
pitabröd (se recept nedan)
1 msk
olivolja
2 tsk
sumak eller citronpeppar
1 kruka
romansallat
1
gurka
1
vårlök
250 g
körsbärstomater
120 g
rädisor eller kålrabbi
1 kruka
persilja
1 kruka
mynta
skalet och saften ut en halv citron
1 msk
olivolja
salt, peppar
Pitabröd
1/2 påse
torrjäst
1/2 tsk
salt
1 dl
turkisk yoghurt
1 dl
mjölk eller vatten
3 dl
vetemjöl
Hummus
4 dl
kokta kikärter
1 msk
sesampasta (tahini)
2 msk
citronsaft
2 msk
olja
1
vitlöksklyfta
Så gör du
- Pensla bröden lätt med olja, strö över sumak och stek eller grilla tills bröden fått rejält med färg. Låt svalna en aning och riv i små munsbitar.
- Skölj sallaten och riv i små bitar. Halvera gurkan och skär i 1⁄2 cm tjocka skivor. Halvera körsbärstomaterna. Skiva rädisor och vårlök. Grovhacka persilja och mynta. Blanda alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt brödbitarna.
- Rör ihop citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Servera exempelvis med hummus.
Så gör du pitabröd
- Blanda alla ingredienser. Knåda på en mjölad yta tills degen är jämn. Täck med en handduk och låt jäsa i en timme.
- Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla till bollar och kavla ut till platta bröd. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
- Värm en gjutjärnspanna riktigt het. Stek bröden ett i taget i den torra pannan. Vänd ett par gånger under stekningen, så att brödet puffar upp och får en ordentlig stekyta.
Så gör du hummus
- Mixa ingredienserna till en slät massa med stavmixer eller i en matberedare. Är den för tjock kan den spädas med vatten till önskad konsistens.
- Smaka av hummusen och tillsätt salt och peppar vid behov.