Fermenterad morot
Ingredienser
1 liter
1 kg
skalad morot
15 g
havssalt (1 msk)
Smaksättningsförslag
2 tsk
fänkålsfrön eller
1 msk
senapsfrön eller
50 g
färsk ingefära (skalas och rivs tillsammans med moroten)
Gör så här
- Riv moroten grovt. Blanda morot med salt i en beredningsskål och låt stå en stund.
- Bearbeta moroten med händerna tills det bildas rejält med vätska. Blanda eventuellt ner kryddning.
- Packa moroten i en steriliserad enliters glasburk med patentlock och gummiring.
- Toppa med vätskan som blivit kvar i skålen, den ska täcka ungefär 1–2 cm. Lämna minst 5 cm till burkens övre kant.
- Ta en tvåliters fryspåse, veckla ut den i burken och tryck ner den på morotens yta. Häll vatten i påsen så att det nästan når upp till burkens kant. Pressa luften ur påsen och knyt en knut högt upp på påsen. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
- Låt burken stå i en form i rumstemperatur i 14 dagar. Täck gärna med en kökshandduk eftersom det pyser ut vätska de första dagarna när fermenteringsprocessen kommit igång. Därefter får den stå i kyl och mogna i minst två veckor innan den provsmakas.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.