Fikonkaka
Ingredienser
10
torkade fikon
1 dl
madeira eller portvin
150 g
smör
2 ½ dl
socker
3
ägg
3 dl
vetemjöl
1 tsk
bakpulver
1 tsk
kanel
1
citron, rivet skal
Kräm
25 g
smör
250 g
kvarg
1 dl
florsocker
1 tsk
vaniljsocker
1
apelsin, rivet skal
Så gör du
- Finhacka eller mixa fikonen och lägg dem i en skål. Hetta upp vinet och häll över fikonen. Låt det dra i någon timme.
- Gör krämen. Smält smöret och låt det svalna. Rör ner kvarg, florsocker, vaniljsocker och apelsinskal. Ställ krämen i kylen.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör rumsvarmt smör och socker till kakan poröst. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kanel. Rör ner det i smeten. Rör ner citronskal och fikon. Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter.
- Stjälp upp kakan och låt den kallna. Bred kräm över kakan. Låt den stelna i kylen. Garnera eventuellt med apelsinskal och skivade kumquats.