Fish & chips med friterad abborre
Ingredienser
Frityrsmet till 500 g fiskfilé
2 dl
vetemjöl eller speltmjöl
1
ägg
1 ½ dl
vatten
1 msk
olja
1 tsk
salt
Remouladsås
½
blomkål
½
fänkål
1
morot
1 liten
kryddgurka
Majonnäs
Salt, peppar efter smak
Så gör du
- Vispa ihop alla ingredienser till fritysmeten. När du vispar och den får stå en stund försvinner mjölet som lätt klumpar sig.
- Skär abborrefiléerna benfria och ”byxa” dem. Dela dem förslagsvis i två bitar på längden.
- Doppa dem i frityrsmeten. Värm olja (neutral) till 180 grader (testa först med en brödbit som skall bli gyllenbrun).
- Fritera fisken i cirka 2 minuter och ta upp med hålslev. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med exempelvis ugnsstekta potatisklyftor och remouladsås.
Remouladsås
- Riv det yttersta av blomkålen på grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål.
- Skär stammen i små träningar. Lägg de i en kastrull. Skär fänkål och morot i små tärningar och lägg också dem i en kastrull. Tillsätt lite vatten. Låt småkoka under lock i några minuter. Låt svalna.
- Hacka gurkan i små tärningar. Blanda alla ingredienser med majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Gör egen majonnäs till remouladsåsen
Kan göras för hand eller med en mixer, använd rumsvarma ingredienser. Knäck ner 1 ägg eller 2 äggulor i mixern. Lägg också i 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk senap och ¼ tsk salt. Kör på låg hastighet. Häll efter cirka en halv minut ner 2 dl neutral olja genom hålet i mixerns lock. Häll oljan långsamt i en smal stråle.