Fisk med bakade tomater, kål, sojasmör, morot och ingefära
Max 60 min
Ingredienser
2 portioner
Fisk
250 g
sik-, gös- eller abborrfilé
salt
Tomat
250 g
körsbärstomat
2 msk
rybsolja
1
vitlöksklyfta
salt och peppar
Sojasmör
50 g
smör, rumsvarmt
2 tsk
sojasås, gärna japansk
1 tsk
riven ingefära
Tillbehör
30 g
nötter
1
morot
ca 20 g
ingefära
två klyftor
vitkål
ca 1/2 dl
rybsolja
Gör så här
- Sojasmör: Vispa ihop samtliga ingredienser till en jämn massa, ställ in i kyl fram till servering.
- Bakad tomat: Skala och skiva vitlök tunt. Blanda vitlök och tomat i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö på salt och peppar. Baka tomaterna i 175 grader i cirka 30 minuter.
- Tillbehör: Rosta nötterna i en torr och het panna tills de får färg. Skala och strimla ingefäran tunt. Hyvla moroten i tunna skivor. Skär kål i klyftor så att rotstocken sitter kvar och håller ihop klyftorna.
- Fisk: Byxa abborrfilén eller bena ur sikfilén. Strö salt på filéerna.
Inför servering
- Hetta upp olja i en stekpanna. Fritera ingefära och morot tills de blir krispiga, låt rinna av på papper och salta lätt.
- Låt kålen steka på båda sidorna och salta lätt. Håll varm fram till servering.
- Stek fiskfilén på båda sidor.
- Lägg upp bakad tomat, kål och fisk på tallrikar. Forma smöret till små ägg och placera ovanpå kålen/fisken. Toppa med friterad ingefära, morot och rostade nötter.
Inför det nya året är det trevligt att laga en festlig middag. Det behöver inte vara de mest exklusiva råvarorna som används för att komponera nyårsmenyn. Det går också att lyxa till nyårsmiddagen med förmånligare råvaror och istället satsa lite extra tid i köket. Delar av middagen kan förberedas dagen innan nyårsafton.
Meny
- Sesamfröknäcke med rödkål, svamp och wasabimajonnäs
- Abborre med kål, bakade tomater, sojasmör, ingefära och morot
- Apelsindessert med vaniljglass och het kolasås