Fiskbullar i spenatsås
Ingredienser
Fiskbullar
400 g
fiskfilé (gädda, gädda och regnbåge eller gädda och lite rökt fisk)
1 tsk
salt
1 krm
vitpeppar
3 dl
vatten för en lös smet, 1 dl vatten för en fastare smet
1 msk
potatismjöl
2
ägg
Spenatsås
300 g
färsk spenat eller nässlor
3 msk
smör eller margarin
3⁄4 dl
vetemjöl
5 dl
fisk- eller grönsaksbuljong
1 dl
grädde eller gräddmjölk (grädde + mjölk)
1⁄2 tsk
salt
1 krm
vitpeppar
Tomat- & löksallad
Blandade cocktailtomater
1 knippe
gräslök
Vinäger
Olja
Örtsalt
Svartpeppar
Fiskbullar
- Mixa ingredienserna till en smet.
- Forma till runda bullar med hjälp av våta händer eller två skedar. Bullarna doppas direkt ner i spenatsåsen och tillreds (stelnar) i såsen.
Spenatsås
- Skölj färsk spenat eller nässlor och koka upp en kastrull med vatten. Förväll spenaten eller nässlorna i kokande vatten i några minuter. Häll av i durkslag, spola spenaten i kallt vatten och hacka den eller nässlorna i små bitar.
- Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölet. Rör om hela tiden och vispa i buljongen (vatten + buljongpulver) så att du får en slät sås. Tillsätt lite grädde eller mjölk samt kryddor. Lägg i spenaten/nässlorna. Låt koka upp och koka på svag värme.
- Tillsätt fiskbullarna i omgångar och låt dem koka och stelna till fasta fiskbullar i såsen. Servera med nykokt potatis och tomat- och löksallad.
Tomat- & löksallad
- Finklipp gräslöken i en salladsskål. Häll över vinäger och olja. Strö över örtsalt och svartpeppar. Blanda ner hela eller skurna cocktailtomater