Fiskburgare på gädda
Ingredienser
Fiskbiffar eller -bullar
400 g
fiskfilé (gädda, gädda och regnbåge eller gädda och lite rökt fisk)
1 tsk
salt
1 krm
vitpeppar
3 dl
vatten för en lös smet, 1 dl vatten för en fastare smet
1 msk
potatismjöl
2
ägg
Åländskt hemvetebröd som hamburgerbröd
½ l
vatten
25 g
jäst
1 ½ tsk
salt
1–2 msk
olja
Cirka 1 l
hemvetemjöl (1 del vetemjöl, 2 delar grahamsmjöl)
Remouladsås
½
blomkål
½
fänkål
1
morot
1 liten
kryddgurka
Majonnäs
Salt, peppar efter smak
Fiskbiffar eller -bullar
- Skär filén i mindre bitar, lägg alla ingredienser i en matberedare med knivar. Kör på full effekt i 5 minuter.
- Fastare smet kan formas till biffar eller bullar med våta händer eller med hjälp av två slevar. Lös smet kan klickas direkt i stekpannan med hjälp av en slev.
- Värm en stekpanna med smör och olja. När smöret är brunt, sänk värmen och stek biffarna eller bullarna i omgångar, 3–4 minuter per sida.
Åländskt hemvetebröd som hamburgerbröd
- Mät upp ljummet vatten i en skål. Smula ner jästen och tillsätt saltet och oljan. Rör ner mjölet, lite åt gången. Knåda degen väl.
- Låt jäsa i 15–30 minuter. Arbeta degen på ett väl mjölat bakbord.
- Dela degen i 3–4 lika stora bitar, så kallade ämnen. Kavla ut ämnena till runda, cirka 1,5 cm tjocka kakor. Låt hemvetekakorna jäsa i 30–40 minuter.
- Nagga dem före gräddning med ändan av en bordskniv.
- Grädda i 250 grader i 10–15 minuter.
Remouladsås
- Riv det yttersta av blomkålen på grövsta sidan av rivjärnet. Lägg i en skål.
- Skär stammen i små träningar. Lägg tärningarna i en kastrull. Skär fänkål och morot i små tärningar och lägg också dem i en kastrull. Tillsätt lite vatten. Låt småkoka under lock i några minuter. Låt svalna.
- Hacka gurkan i små tärningar. Blanda alla ingredienser med majonnäs och smaka av med salt och peppar.
Gäddburgare
- Fyll bröd med gäddbiffar, sallad, tunt skivad lök, tomat och remouladsås.