Fiskfilé med skarp tranbärssås
Ingredienser
150 g
fiskfilé per person (abborre, gös eller sik)
50 g
schalottenlök eller gul lök
50 g
djupfrysta tranbär
2 dl
fisk- eller grönsaksbuljong
Salt
½ tsk
socker
25 g
smör
Så gör du
- Skär löken i fina ringar och låt dem mjukna utan att brynas i litet av smöret i en kastrull.
- Kör de upptinade tranbären genom en saftcentrifug och skölj den ganska tjocka saften ur centrifugens skål med en skvätt vatten eller buljong. Häll saften i lökkastrullen. Låt koka sakta tills löken är mjuk, cirka 20 minuter. Smaka av, salta om så behövs. Syrligheten kan minskas med socker, men minns att såsen skall vara ganska skarp.
- Stäng av värmen och vispa i smöret. Håll såsen het, men inte kokande. Skärpan kan också minskas genom tillsats av fiskbuljong.
- Skär fiskfiléerna helt benfria. Koka filéerna sakta i buljongen, ta upp och servera på varma tallrikar med en ordentlig klick sås på sidan om.
- Garnera gärna portionerna med någonting grönt, till exempel färska kryddörter, vårlök eller gurka.
- Servera kokt potatis till fisken.