Fiskflätor i saffranssås
Ingredienser
800 g
laxfilé
500 g
gösfilé
1 citron
saften
1 dl
vitt vin
Salt, vitpeppar, timjan
Saffranssås
2
schalottenlökar
3 dl
fiskbuljong eller 1 buljongtärning & 3 dl vatten
½ g
saffran
1 msk
smör
1 dl
grädde
1 msk
mjöl
Citron, salt och peppar
Så gör du
- Skär fisken i smala skinnfria längder. Strö salt och peppar på längderna.
- Fäst ändorna av 2 laxlängder och 1 göslängd i varandra med en tandpetare.
- Fläta längderna till en fiskfläta, fäst också andra ändan med en tandpetare.
- Lägg flätorna i en ugnsform och tillsätt citronsaft, timjan och vitt vin i formen.
- Tillred i 200 graders ugnsvärme i 10–15 minuter. Ös flätorna med vitt vin från formen när halva tiden gått.
Saffranssås
- Fräs löken i smöret i en kastrull tills den blir mjuk utan att ta färg.
- Häll på buljong och saffran. Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
- Blanda i grädde och mjöl och rör ned det i kastrullen. Koka upp och koka tills såsen tjocknat. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.