Fisklasagne
Ingredienser
4 portioner
6–8
gröna lasagneplattor
½ liten
purjolök
5
vitlöksklyftor
150 g
zucchini
100 g
bladselleri
1 liten burk
tomatkross
150 g
rökt eller kallrökt fisk
3 msk
matolja
Ostsås
1 l
mjölk
1 dl
vetemjöl
2 msk
olja eller smör
5 dl
riven lagrad ost
Muskotnöt
Salt
Ostsås
- Smält smöret i en kastrull och rör i vetemjölet.
- Häll lite i sänder i varm mjölk under omrörning. Rör om tills såsen kokar upp igen och koka på svag värme 4 minuter eller tills såsen tjocknar.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner 3 dl av den rivna osten. Smaka av med muskotnöt och salt.
Lasagne
- Ansa och fräs purjolöken och den skalade vitlöken i olja. Skär zucchinin och bladsellerin i strimlor och fräs dem i olja. Vill du ha lasagnen helt vegetarisk går det bra att förutom lök, bladselleri och zucchini tillsätta cirka 200 g lätt förkokt broccoli i små bitar.
- Bred ut ett cirka ½ cm tjockt lager med ostsås på bottnen av formen, cirka ⅓ av såsen.
- Lägg lasagneplattor i två lager med ostsås, tomatkross, grönsaker och fisk mellan varven. Täck med ostsås och strö över resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen, 20 minuter i 225 grader.