Fiskterrine
Över 60 min
Ingredienser
400 g
gäddfilé, torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
200 g
laxfilé utan skinn och ben
1 tsk
salt
2 krm
cayennepeppar
1 msk
dijonsenap
1 msk
potatismjöl
3
ägg
3 dl
vispgrädde
Romsås
5 dl
crème fraiche eller turkisk matyoghurt
4 msk
majonnäs
1/2 dl
finhackad gräslök
1/2
finhackad rödlök
1 msk
citronsaft, alternativt havtornssaft
1 dl
rom, till exempel gädd-, sik- eller löjrom
Så gör du:
- Fisken, äggen och grädden ska vara kylskåpskalla.
- Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp en kastrull med 3 liter vatten.
- Klä en avlång terrineform, sockerkaksform eller brödform med ett bakplåtspapper (klipp det smalare så att det passar i formen – kortsidorna behöver ej täckas).
- Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem tillsammans med saltet i en matberedare monterad med kniv. Kör till en finfördelad fiskfärs.
- Tillsätt cayennepeppar, citronsaft, senap, potatismjöl samt ägg – ett i taget under gång. Tillsätt grädde lite i taget.
- Fördela färsen i formen. Skaka formen lite eller slå den lätt mot köksbänken så att eventuella luftfickor försvinner. Vik över bakplåtspappret och klipp bort överflödigt papper.
- Ställ in en ugnsform med höga kanter i ugnen och häll i vatten runt om.
- Grädda fiskterrinen i 1 timme, innertemperaturen bör vara minst 60 grader.
- Ta ut och låt fiskterrinen svalna.
- Hit kan du förbereda och ha fiskterrinen inslagen i bakplåtspapper i kylen någon eller några dagar.
- Vid servering stjälper du upp terrinen och skär i fina cirka 1,5-2 cm tjocka skivor.
- Servera fiskterrinen med romsåsen, kokt potatis samt grönsallad och tomater.
Romsås till fiskterrinen
- Blanda matyoghurt, hackad rödlök, majonnäs, gräslök och rom till en sås.