Flan
Ingredienser
8–10 portioner
8 dl
helmjölk
4
ägg
4
äggulor
1 krm
salt
4 msk
socker
1
apelsin, skalet
Karamell
2 dl
socker
1 dl
vatten
Så gör du
- Koka upp mjölken, ställ och svalna.
- Kläck äggen. Ta tillvara äggvitan till förslagsvis en marängtårta.
- Vispa samman äggen och smaksättningen, häll i mjölken under omrörning.
- Gör karamellen: Hetta upp socker och vatten i stekpanna tills massan/karamellen får en vacker gyllene färg. Häll upp massan/karamellen på botten av portionsformar eller pajform. Vicka på formen så att massan/karamellen rinner ut på kanterna.
- Häll flansmeten i formen med karamellen på bottnen. Ställ formen i långpanna på vattenbad i 150 grader i cirka 60 minuter. Kontrollera med sticka att flanen stelnat.
- Lyft försiktigt från långpannan och ställ för att svalna. Låt stå kallt i minst fyra timmar före serveringen.
- Slå upp på fat och servera som dessert. Dekorera med bär från frysen.