Focaccia
Över 60 min
Ingredienser
Deg
420 ml
ljummet vatten
1 tsk
torrjäst
1 tsk
honung
1 msk
rybsolja
2 tsk
salt
250 g
emmersikt
250 g
speltsikt
Dekoration
flingsalt
ätbara blommor, till exempel gräslöksblommor
örter, till exempel timjan eller rosmarin
Dag 1
- Blanda vatten, jäst, honung, olja och salt i en stor bunke. Tillsätt mjölet lite åt gången. Rör om utan att knåda.
- Täck degen med en kökshandduk och låt vila. Efter 10 minuter kan du med våta händer försiktigt dra upp degen och vika den en gång uppifrån, en gång från vardera sida och en gång underifrån. Upprepa processen ytterligare en gång.
- Ringla lite olja över degen, täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
Dag 2
- Ta fram en långpanna (cirka 30 x 40 cm) och klä den med bakplåtspapper. Skrynkla bakplåtspappret, då hålls det bättre på plats i formen. Ringla olja på pappret och häll över degen i långpannan. Vik degen två gånger, en gång från vardera sida, vänd därefter degen med den släta sidan uppåt. Täck degen med en plåt och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.
- Om degen inte spridit ut sig i långpannan efter jäsning kan du olja in händerna och försiktigt dra ut degen så att den täcker hela långpannan. Tryck ner fingrarna i degen för att göra fördjupningar över hela brödet. Strö över flingsalt och dekorera med till exempel gräslöksblommor och timjan.
- Grädda i 220 grader i 18–22 minuter.