Focaccia
Ingredienser
10 dl
semlemjöl
2 msk
socker
1 tsk
salt
4 dl
vatten
1 bit (50 g)
färsk jäst
½ dl
olja
Örtolja
3 msk
olja
1 tsk
rosmarin
4
pressade vitlöksklyftor
1 nypa
salt
Så gör du
- Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt det ljumma vattnet och oljan. Knåda ihop degen. Den får vara rätt lös. Låt degen jäsa under bakduk till sin dubbla storlek.
- Häll ut degen på mjölat bord och knåda ut luftbubblorna ur degen. Dela degen i 12 delar, platta ut delarna till runda bröd som är cirka 9 cm i diameter. Lägg bröden på ugnsplåt på bakplåtspapper och jäsa cirka 30 minuter. Vill man inte baka ut till portionsbröd kan man likaväl kavla ut degen på två ugnsplåtar.
- Tryck i de jästa bröden djupa skåror. Blanda samman ingredienserna till örtoljan och pensla bröden med oljan.
- Grädda i 225 grader i mitten av ugnen cirka 10 minuter.