Fransk löksoppa
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
1 kg
lök, blanda gärna gul lök och rödlök
300 g
purjolök
50 g
smör
4 st
kvistar timjan
2 st
lagerblad
1 dl
vitt vin eller äppelcider (kan ersättas med 1 msk äppelcidervinäger)
1 l
vatten
1 st
tärning grönsaksbuljong
1–2 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
Toppning
2 msk
rybsolja
2 st
vitlöksklyftor
4 st
skivor vitt bröd (gärna surdegsbröd)
100 g
lagrad ost
Gör så här:
- Skala löken. Strimla lök och purjolök fint.
- Smält smöret i en kastrull (eller en värmetålig gryta om du vill gratinera hela soppan på en gång) och tillsätt löken i kastrullen.
- Karamellisera löken på medelhög värme i cirka 30 minuter så att den blir mjuk och får en fin färg.
- Tillsätt timjan, lagerblad och vitt vin och låt koka med löken. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Låt koka ytterligare i 15 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
- Värm ugnen till 275 grader. Förbered toppningen. Krossa vitlöksklyftorna och blanda med olja. Pensla brödskivorna med vitlöksoljan och rosta lätt i ugnen tills de får lite färg.
- Riv osten.
- Häll soppan i fyra värmetåliga skålar och lägg en brödskiva över. Strö över osten och gratinera i ugnen i cirka 5–10 minuter tills osten smält.
En lyxig rätt med ett billigt portionspris. Hemligheten bakom den franska löksoppan är lång koktid som drar ut de goda, söta smakerna från löken.
Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård - mat från egen odling året om.
Förmånlig mat: Pris per portion 1,46 €. Pris uträknat 10/2023.