Fransk nougat
Ingredienser
ca 20 bitar
Ingredienser
1
äggvita
3 1/2 dl
mandlar
2 dl
jordnötter eller pistagenötter
3 dl
honung
2 dl
socker
skalet av en halv citron
1 tsk
vaniljsocker
Gör så här
- Förbered en ugnsfast rektangulär form (ca 15 x 20 cm) med en lätt oljad bit bakplåtspapper.
- Lägg honung och socker i en tjockbottnad kastrull. Lägg på medelvärme och rör om tills massan går från gryning och gul till slät, ljus och knappt bubblande, ca 20 minuter.
- Vispa äggvitorna lätt i en annan skål, till konsistens av raklödder. Vispa i äggen i små sänder i den heta honungsblandningen.
- Fortsätt småkoka på medelhög värme ca 30 minuter, tills massan tjocknat rikligt. Rör om konstant, massan brinner lätt i botten. Prova lägga några droppar av massan i kallt vatten, konsistensen ska likna mjuk lera.
- Rosta under tiden de hela nötterna i 175 grader ca 10 minuter. Lämna i eftervärme men akta så de inte blir brända, nötterna bör vara varma när de rörs ner i honungsmassan.
- Vispa i citronskal och vaniljsocker, och blanda i de varma nötterna. Massan börjar fort stelna, så häll den fort i den förberedda formen, och jämna ut med en lätt oljad slickepott.
- Låt stelna 1-2 timmar, plocka ur formen och skär sedan upp i kuber med en sågtandad kniv. Förvara i en lufttät burk.