Franskt bondbröd
Ingredienser
2 limpor
Dag 1
2 ½ dl
grahamsmjöl
2 dl
vetekli
4 dl
kokande vatten
Dag 2
4 dl
vatten
50 g
jäst
1 ½ msk
salt
Circka 12 dl
vetemjöl
Dag 1: surning av deg
- Mät upp grahamsmjöl och vetekli en degbunke. Slå på 4 dl kokande vatten, rör kraftigt till en gröt.
- Täck in skålen med plastfilm och låt degen stå över natten i rumstemperatur.
Dag 2
- Ljumma 4 dl vatten och rör ut jästen i vattnet. Arbeta in gröten som gjordes dag 1 samt salt. Arbeta in så mycket vetemjöl att degen släpper kanterna och arbeta degen slät. Jäs den i 1 timme, övertäckt.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och älta degen. Baka ut degen till två runda limpor och lägg dem på plåt med papper på. Låt jäsa under bakduk ytterligare 2 timmar.
- Grädda nederst i ugnen i 175 grader, cirka 1 timme eller tills brödet känns ihåligt när du knackar på det.