Friterade skal med dipp
Ingredienser
2 portioner
- Lägg skalen i vatten och citron och låt ligga i cirka 30 minuter. Lyft upp skalen på hushållspapper och torka genom att pressa med hushållspapper ovanpå tills skalen är torra.
- Värm olja i en kastrull, det behövs minst 5 cm djup. Sätt ner ett av skalen i oljan, när skalet flyter upp till ytan och det bubblar runt skalet är oljan tillräckligt het för fritering. Reglera värmen enligt behov.
- Fritera skalen i omgångar i cirka fem minuter så att skalen blir krispiga och får fin färg. Lyft upp skalen med hålslev på hushållspapper och salta.
- Fördela smetana i två små skålar och strö över nymald svartpeppar, finhackad rödlök och dill. Servera med nyfriterade skal.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller djuptallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja medan det bränns vid innan det är färdigt om oljan är för het. Ett knep att kontrollera när oljan är klar att fritera i är att sänka ner en bit rå potatis i oljan och när biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm. Reglera därefter spisens temperatur.